DARUL TAHFIZ UMMUL QURA, JLN KEBUN/ RAYUAN SUMBANGAN KE PUSAT TAHFIZ SHAH ALAM / HULUR DERMA KE PUSAT TAHFIZ/ CARI PAHALA BERTERUSAN/ CARI GANJARAN UNTUK AKHIRAT/ SEDEKAH JARIYAH

DARUL TAHFIZ UMMUL QURA, JLN KEBUN/ RAYUAN SUMBANGAN KE PUSAT TAHFIZ SHAH ALAM / HULUR DERMA KE PUSAT TAHFIZ/ CARI PAHALA BERTERUSAN/ CARI GANJARAN UNTUK AKHIRAT/ SEDEKAH JARIYAH

DARUL TAHFIZ UMMUL QURA, JLN KEBUN/ RAYUAN SUMBANGAN KE PUSAT TAHFIZ SHAH ALAM / HULUR DERMA KE PUSAT TAHFIZ/ CARI PAHALA BERTERUSAN/ CARI GANJARAN UNTUK AKHIRAT/ SEDEKAH JARIYAH

Catalogue

About us

DARUL TAHFIZ UMMUL QURA, JALAN KEBUN ( NO PENDAFTARAN)

SEJARAH RINGKAS DTUQ JALAN KEBUN

DARUL TAHFIZ UMMUL QURA JALAN KEBUN (DTUQ) asalnya adalah MAAHAD TAHFIZ USSYAQIL QURAN yang bertempat di rumah sewa Lorong Hj Hussain, Jalan Kebun [ada tahun 2003 dengan jumlah pelajar 12 di bawah bimbingan seorang guru hafis Al-Qura. Setelah setahun beroperasi datanglah beberapa ibu bapa yang ingin memasukkan anak mereka yang didapati selalu ponteng sekolah, malas, nakal sehingga tidak terkawal. Harapan mereka agar anak-anak ini dapat didedahkan kepada Pendidikan agama khususnya Al Quran Al-Karim dan terdidik dengan akhlak Islam. 

Dalam tahun 2004 hingga 2007  pelajar mengingkat lagi kepada 35 orang yang menyebabkan kami berpindah dan menyewa di tempar yang lebih besar dan luas iaitu di Lorong Hj. Said berhadapan padang golf pada tahun 2008 yang mana pelajar ketika itu meningkat bilangan berjumlah 53 orang dan pada tahun 2010 bilangan pelajar bertanbah ke 80 orang. Kini pada tahun 2016, Pelajar DTUQ Jalan Kebun meningkat kepada 93 pelajar lelaki dan 35 pelajar perempuan yang dibimbing oleh 6 orang ustaz (hafiz) dan 2 orang ustazah. Pertembahan pesat dijangka akan terus berlaku berdasarkan scenario semasa di mana setiap tahun ada kemasukan pelajar baru.

DTUQ Jalan Kebun diasaskan oleh ustaz Abd. Rasul b. Abdul Rahman dan dibantu oleh rakan-rakan dengan tujuan menempatkan anak-anak dari kalangan keluarga miskin , anak yatim dan anak-anak yang bermasalah dengan persekolahan agar mereka ini dapat meneruskan pembelajarannya. Matlamat kami agar anak-anak ini dapat Tarbiah iman,ilmu, amal dan akhlak mereka menerusi AL-Quran dan As-Sunnah . Insyallah

MUKADIMAH

Segala puji bagi Allah swt Tuhan semesta Alam dan Selawat serta salam buat Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan sekalian para sahabat baginda yang telah berkorban dalam memperjuangkan agama Allah s.w.t  yang suci murni ini.

Menyedari akan kepentingan Pendidikan atau ilmu pengetahuan khususnya ilmu agama yang akan menjamin kerjayaan dunia dan akhirat, maka kami telah mengambil inisiatif dan tanggung jawab untuk menubuhkan sebuah madrasah Tarbiah dan Islah melalui AL Quran iaitu dengan cara pendekatan mengenal, mambaca, menghafaz dan menghayati dengan penuh adab hormat kepada Al-Quran dan Guru-guru serta mempelajari asas ilmu Fardhu Ain buat persiapan untuk beribadah dan selitkan sedikit ilmu Fardhu Kifayah, akademik sebagai asas untuk kehidupan di dunia. Al-Quran sumber motivasi diri, oleh  itu kami membawa pendekatan ini kepada mereka agar tidak terus terbiar tanpa disikan dengan ilmu pengetahuan khususnya Al-Quran dan As-Sunnah terlebih dahulu.

........................................................................................................................................................................................................................................................

MATLAMAT DAN OBJEKTIF

1.Untuk membentuk dan melairkan generasi yang soleh serta berakhlak mulia, berbakti kepada ibu bapa, agama, bangsa dan negara.

2.Untuk membentuk generasi Al-Quran dan As-Sunnah yang mampu memberi kebaikan dunia dan akhirat dan tunjuk ajar serta bimbingan yang bermanfaat sebagai pewaris Nabi Muhammad s.a.w.

3.Untuk melahirkan para haffaz yang menjadi tempat rujuk bacaan yang betul agar tidak ada penyelewengan dalam bacaan dan mana-mana kalimah al-Quran.

4.Untuk melahirkan pendidik, imam dan khatib yang ikhlas serta bertanggungjawab bagi membantu masyarakat dan Kerajaan dalam memertabatkan Islam.

.......................................................................................................................................................................................................................................................

NO PENDAFTARAN: JLD.7(78) KOD SEKOLAH BZH0003

AHLI-AHLI JEMAAH PENGURUSAN

 1. Abdul Rasul  b. Abd. Rahman :Pengerusi           (016-6943313)
 2. Marzuki b. Ismail                     :Naib Pengerusi   (019-2646944)
 3. Mohd Hamdan b. Rahim         :Setiausaha          (018-3130708)
 4. Mohd Wildan b. Abd. Rasul    : Pen. Setiausaha (013-3176280)
 5. Mohd Rais b. Ridzwan            : Bendahari           (012-2802884)   
 6. Mohd Abdillah b. Mustaqim     :Pen. Bendahari  (012-3814079)
 7. Mohd Zamri b. Othman           :AJK                     (010-2305339)
 8. Mohd Ridzwan b. Mat Zain     :AJK                     (010-3124496)

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

SEHUBUNGAN DENGAN ITU BOLEH BUAT SUMBANGAN SECARA ATAS TALIAN ( ONLINE BANK): Di atas nama "  DARUL TAHFIZ UMMUR QURA JALAN KEBUN" 

1. AKAUN MAYBANK : 5627-8601-3576

2. AKAUN BSN: 1010 0410 0028 9658

WHATSAPP  RESIT UNTUK PENGESAHAN KE HJ MOHD RAIS 013-2702831

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

UNTUK PENGAMBILAN BARU SILA GUNA BORANG PERMOHONAN DI ATAS TALIAN

PENDAFTARAN PELAJAR BARU ATAS TALIAN: https://forms.gle/DEALwpCdkq3jbrvq9

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

TERIMA KASIH DI ATAS KEPERIHATINAN TUAN/PUAN

DARIPADA:

USTAZ MOHD WILDAN B. ABDUL  RASUL & 

BARISAN PENGURUSAN DARUL TAHFIZ UMMUL QURA.

PAUTAN/ LINK

 1. PENDAFTARAN PELAJAR BARU ATAS TALIAN: https://forms.gle/DEALwpCdkq3jbrvq9
 2. MASJID AN NAIM, JALAN KEBUN, https://www.myminiweb.com/masjid-an-naim-jalan-kebun-kelang/10692.html

Find Us On Our Social Media

×
Information

Ops! Link Not Found.