MPKK KG TANAH MERAH DUN LUBOK MERBAU / PARLIMEN PADANG RENGAS PERAK

MPKK KG TANAH MERAH DUN LUBOK MERBAU / PARLIMEN PADANG RENGAS PERAK

MPKK KG TANAH MERAH DUN LUBOK MERBAU / PARLIMEN PADANG RENGAS PERAK

Catalogue

About us

1.      ALUAN PENGERUSI MPKK

Selamat Datang ke Myminiweb MPKK Kg. Tanah Merah Lubok Merbau Kuala Kangsar Perak. MyMiniweb ini adalah salah satu kaedah untuk menyampaikan maklumat/ berita dengan cepat kepada Warga Kampung dengan cepat dan tepat serta tanpa prajudis demi kebaikan Kampung yang kita cintai ini. Saya berharap dalam sedikit masa lagi, warga kampung boleh menggunakan Myminiweb ini dengan lebih berkesan dan meluas terutama sekali  dalam hal yang melibatkan urusan MPKK dan Kampung.

 

Daripada

Encik Hasbi bin Mohd Yusof

Pengerusi MPKK Kg. Tanah Merah Lubok Merbau Kuala Kangsar Perak.

 

2.      LATAR BELAKANG KAMPUNG

Kampung Tanah Merah merupakan antara kampung yang terletak di dalam Mukim Lubuk Merbau. Kampung Ini terletak kira-kira 8 kilometer dari Bandar Diraja Kuala Kangsar. Terdapat beberapa buah kampung rangkaian di bawah pentadbiran MPKK Kampung Tanah Merah iaitu Kampung Sungai Akar, Kampung Langkor, Kampung Rasau, Kampung Changkat Petai, Kampung Hulu Tanah Merah dan Kampung Serdang. Menurut cerita penduduk, kampung ini telah wujud sekitar penghujung tahun 1890-an. Kampung ini diberi nama bersempena dengan warna tanah yang terdapat dibahagian hulu kampung. Keadaan tanah yang berwarna merah itu telah menyebabkan air sungai juga turut berwarna merah. Air sungai yang mengalir dari hulu Tanah Merah ke Sungai Chempias yang berwarna kemerah-merahan maka lahirlah nama Kampung Tanah Merah. Kampung ini telah berkembang pesat dan mempunyai jumlah penduduk 850 orang. Perkembangan pesat memperlihatkan ramai anak-anak muda yang telah berjaya dalam pelbagai bidang yang diceburi. Pelbagai aktiiviti dan kegiatan  ada di kampung ini dan menjadi tarikan kepada orang luar untuk singgah ke kampung ini.

 

3.      AKTIVITI EKONOMI

Kegiatan ekonomi penduduk kampung seperti getah, kelapa sawit, penanaman sayur-sayuran dan penternakan lembu dan kambing. Disamping itu ramai penduduk yang mengusahakan penternakan kelulut, homestay dan perniagaan.

4.     AKTIVITI MPKK

4.1  Gotong royong perdana

4.2  Sambutan bulan kemerdekaan

4.3   Karnival sukan belia kampung

4.4   Majlis berkhatan beramai -ramai

5.     PAUTAN

5.1  https://www.facebook.com/mpkk.tanahmerah

5.2  https://www.gisperak.com.my/edesaprofil/ede_kmpgdetl.php

 

Find Us On Our Social Media

×
Information

Ops! Link Not Found.