MPKK KG. RANTAU PANJANG DUN MUADZAM SHAH/ PARLIMEN ROMPIN PAHANG

MPKK KG. RANTAU PANJANG DUN MUADZAM SHAH/ PARLIMEN ROMPIN PAHANG

MPKK KG. RANTAU PANJANG DUN MUADZAM SHAH/ PARLIMEN ROMPIN PAHANG

Catalogue

About us

ALUAN PENGERUSI MPKK

Selamat Datang ke Myminiweb MPKK/JKKK Kampung Rantau Panjang.  Myminiweb ini adalah salah satu medium penyampaian maklumat/berita/info semasa secara atas talian (Online) kepada Warga Kampung dengan cepat dan tepat serta tanpa prajudis demi kebaikan Kampung yang kita cintai ini.  Warga Kampung boleh menggunakan Myminiweb ini dengan lebih berkesan dan meluas terutama sekali dalam hal yang melibatkan urusan MPKK/JKKK dan Kampung.

Daripada :

TUAN HAJI MOHD YAZID BIN YAHYA

Pengerusi MPKK Kampung Rantau Panjang

 

  1. PENGENALAN

           Kampung Rantau Panjang terletak di Daerah Rompin, Pahang dengan kedudukan Latitude: 2°52'0.01“ Longitude: 103°26'59.99". Perkampungan                 tradisi yang mempunyai kedudukan geografi sangat strategik dengan keindahan alam semulajadi yang tersedia iaitu persisiran pantai, tepi sungai                   dan  hutan simpan semulajadi yang menjadi faktor utama menyumbang kepada pembangunan eco-pelancongan dan sumber pendapatan kepada                 penduduk kampung.

           Kampung Rantau Panjang terletak 16 km dari Bandar Rompin. Kampung rangkaiannya ialah Kampung Ayau dan Kampung Lanjut.  Ianya juga                       bersebelahan dengan Kampung Pantai Bernas dan Kampung Leban Chondong.

           Di Kampung Rantau Panjang juga terdapat kemudahan Lapangan Terbang, Pusat Pelancongan seperti Lanjut Golf & Beach Resort, Pengusaha                     Chalet di tepi pantai dan rumah rakit di tepi sungai.

 

  1. NAMA DAN SEJARAH KAMPUNG RANTAU PANJANG

           Sejarah awal pembukaan Kampung Rantau Panjang bermula pada awal tahun 1900.  Bersempena daripada sebuah kawasan pinggir tepi sungai                   yang memanjang jauh daripada tebing sungai hingga ke pantai.  Rantau Panjang bermakna sebuah kawasan yang luas dan jauh memanjang.  Suatu             kawasan yang boleh dibuat penempatan dan perkampungan.  Ianya diasaskan dan dibuka oleh tiga (3) orang keluarga yang besar dan                                   berkesinambungan sehingga kini iaitu :

           i)               Haji Awang Gemuk bin Haji Jaafar

           ii)              Chut bin Bitam

           iii)             Awang bin Tumpang

          Selain daripada tiga (3) orang ketua keluarga ini, ada beberapa orang lagi yang turut serta di awal pembukaan Kampung Rantau Panjang ini iaitu adik            beradik Daud, Mat, Ahmad, Omar, Ismail Daud dan Abu Samah.

          Perkampungan Rantau Panjang ini juga berantaian dengan dua (2) buah lagi kampung iaitu Kampung Ayau dan juga Kampung Lanjut.

          Sejarah awal Kampung Lanjut bersempena dengan nama pokok lanjut yang besar di tepi tebing sungai Kampung Lanjut.

          Manakala Kampung Ayau pula sempena nama seorang bangsa cina yang bernama Ah Yaw yang bekerja membuat perusahaan ikan kering.

          Ketua Kampung yang pertama di Kampung Rantau Panjang sehingga kini seperti berikut :

          i)               Omar bin Kechik

         ii)              Yahya bin Ismail

         iii)             Abu Samah bin A. Talib (memangku)

         iv)            Haji Ahmad bin Rendah

          v)             Abd Hamid bin Abd Rahman

         vi)            Mohd Yazid bin Yahya

 

         Kampung Rantau Panjang dan persekitaran berhampiran mengalami perubahan daripada hasil kemerdekaan apabila sebuah syarikat perlombongan             daripada Austrlia membuat pelaburan dan mengeksport biji besi daripada Kampung Bukit Ibam dan menggunakan laluan daripada Bukit Ibam hingga             ke Kampung Tanjung Tengku.  Kampung Lanjut adalah ibu pejabat syarikat ini yang dipanggil ROMPIN CO.

         Penghijrahan secara besar-besaran orang-orang luar termasuk daripada Kelantan, Terengganu, Johor serta lain-lain negeri. 

         Apabila ROMPIN CO ditutup sebuah kilang pulpa pula dibuka di Kampung Lanjut iaitu  DARA LOCKWOOD.  Kilang ini merupakan sebuah kilang                    papan  berlidah yang menggunakan teknologi daripada Australia.  Setelah DARA LOCKWOOD ditutup, sebuah Konsortium Pelancongan pula                        membuka sebuat resort pelancongan iaitu Lanjut Beach Resort sehingga kini.

2. JUALAN CHALET MPKK KG RANTAU PANJANG

Pihak MPKK Kg. Rantau Panjang menguruskan 8 unit chalet. Kedudukan chalet berada di tepi pantai Laut Cina Selatan. Pengunjung juga boleh merakam gambar SKY MIRROR di tepi pantai. Kemudahan restoran dan kedai runcit juga berdekatan dengan chalet. Bagi yang berminat untuk menyewa bolehlah membuat tempahan dengan menghubungi no berikut :

KAK ANI  : 019-9946813 (Telefon)

                   010-6610511 (Whsap)

3. PROGRAM DAN ACARA DI KG. RANTAU PANJANG

a. Majlis Malam Kebudayaan Peringkat MPKK Kg. Rantau Panjang

Tarikh  : 22.11.2019

Masa. : 7.30 malan

Tempat : Seri Pahang Ballroom, Lanjut Beach & Golf Resort

Copy link Video Montaj :

https://www.youtube.com/watch?v=HnVFRXkh2Gc

 

b. Pertandingan Memancing Zon Pantai Anjuran Kelab Raja Laut

Tarikh  : 23.11.2019

Masa.  : 7.00 pagi (pendaftaran)

Tempat : Pantai Kg. Rantau Panjang

 

 

Find Us On Our Social Media

×
Information

Ops! Link Not Found.